Wat bieden we?
Evidence-based online en blended hulp programma's voor de GGZEen online platform dat ontwikkeld is voor en door hulpverleners vanuit co-creatie
Online hulp
Onze programma's zijn geschikt voor online zelfhulp, online begeleiding en blended begeleiding. Inzetbaar voor de belangrijkste drie probleemgebieden in de GGZ: depressie, verslaving en angst. In 2023 ontwikkelen we een aanbod voor jongeren in de transistieleeftijd (16-23 jaar).
Lees meerMonitoring
We monitoren het gebruik van de onlinehulp programma's. Daarmee kunnen we organisaties en hulpverleners feedback geven, de programma's verbeteren en wetenschappelijk onderzoek voeren.
Lees meerImplementatie
Onlinehulptools zijn meer dan enkel technische tools. Implementatie gebeurt best op alle niveau's van een organisatie. Voor hulpverleners voorzien we trainingen en intervisies, via het 'train de trainer' principe.
Lees meerWie zijn we?
Beleid
OnlinePsyHulp is een initiatief van CGG Kempen, De Pont en Integra Limburg. De stuurgroep bestaat uit de directeurs van deze CGG, prof. Patrick Luyten, Tanja Gouverneur (hersteldeskundige), Mélanie Bex (coördinator blended hulp), Tim Vos (verantwoordelijke technologie en innovatie) en Sofie Verspreet (projectverantwoordelijke).
Technisch ontwikkelaar en beheerder: Viavario.
Online team
Een netwerkteam dat bestaat uit psychologen en psychotherapeuten verbonden aan de genoemde CGG. Dit team staat in voor de rechtstreekse online hulpverlening aan mensen die zich via de websites aanmelden en de opvolging van het mailverkeer. Samen met Mélanie Bex staan zij ook in voor trainingen en intervisies van blended hulpverleners.
Interesse?
Neem contact opOnze publieke onlinehulp websites
Depressiehulp
Info, zelftest, zelfhulp en (blended) begeleiding bij depressie en verwante klachten.
Contactformulier
Online hulp
Ons aanbod omvat diverse aspecten van onlinehulp: zelfhulp (zonder tussenkomst van een hulpverlener), begeleiding door een professionele hulpverlener via chat of beeldbellen en blended hulp (waarbij de online modules gecombineerd wordt met face-to-face gesprekken). Dit laatste maakt het interessant voor organisaties die hun cliënteel een systematisch aanbod willen doen, waaraan ook thuis kan gewerkt worden.
Wij zijn volop bezig ons aanbod te verbeteren en uit te breiden. Zo hebben we ervoor gezorgd dat eind oktober 2021 hulpverleners (zowel online als blended) kunnen beschikken over een gemeenschappelijk hulpverlenerspaneel. Van daaruit zullen ze alle modules en oefeningen van alle verschillende programma's aan hun cliënten kunnen aanbieden, ongeacht het account waarmee ze aangemeld werden.
Begin 2023 werd een specifiek programma ontwikkeld dat kan ingezet worden bij angst- en stressklachten. Eind 2023 werd een apart aanbod gelanceerd dat nog volop in ontwikkeling is, gericht op jongeren tussen 16 en 21 jaar.
Onze online hulpverlening is erkend en wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid.
Perinatalehulp
We vinden het belangrijk om goed zorg te dragen voor (toekomstige) ouders, zodat zij zich meer gesteund voelen om zorg te dragen voor hun (toekomstige) kinderen. 10-20% van de vrouwen ervaart depressieve- of angstklachten tijdens de perinatale periode en ook hun partners kunnen last hebben van een depressieve stemming (5-10%).
Het huidige hulpverleningslandschap kan het aantal hulpvragen niet altijd opvangen, of men bereikt momenteel veel mensen niet omdat ze de stap naar hulpverlening niet durven zetten.
Daarom ontwikkelden en lanceerden we in 2024 Perinatalehulp.be om tegemoet te komen aan deze zorgnoden met een laagdrempelig online en blended aanbod voor iedereen met perinatale klachten. De website zal verder worden uitgebreid met betrouwbare informatie, een zelfhulpprogramma en een lotgenotenforum.
Monitoring
Wij hechten veel belang aan de monitoring van het gebruik van onze programma's. Onze programma's genereren immers een grote hoeveelheid aan gegevens. Deze bieden unieke kansen naar bruikbare inzichten met betrekking tot de toegankelijkheid, werkwijze van hulpverleners, gebruik, kenmerken van deelnemers en effectiviteit van online hulpverlening in Vlaanderen.
Daarom werden diverse meetsystemen ingebouwd om antwoorden te krijgen op vragen die relevant zijn voor de verdere ontwikkeling en bijsturing. Maar ook om feedback te kunnen leveren aan organisaties en hulpverleners, om de training en het hulpverleningsproces te verbeteren en implementatie te bevorderen.
Verder willen we ook bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek, o.a. betreffende de prevalentie van psychische problemen in Vlaanderen.
Implementatie
Op vraag voorzien we ondersteuning bij de implementatie van OnlinePsyHulp in de brede GGZ. Zowel nationale als internationale ervaringen (en onderzoek) maken duidelijk dat de implementatie van online en blended werken geen vanzelfsprekend proces is.
Implementatie dient zowel op macroniveau (directie of management), mesoniveau (teams) als microniveau (hulpverleners) te gebeuren. Minimaal zijn training en intervisies voor hulpverleners nodig. Hierbij werken we volgens het 'train de trainer' principe.
Naast de CGG voorzien we een implementatietraject voor andere zorgaanbieders in de GGZ (studentenvoorzieningen, ELP, kruispunten, groepspraktijken, privé therapeuten, en derde lijn). Als eerste stap zijn we gestart we met een pilootproject implementatie in samenwerking met de KU Leuven, dienst studentenvoorzieningen, in het najaar van 2021.
Ondertussen krijgen we regelmatig nieuwe aanvragen binnen om onze programma's blended te kunnen inzetten.
Online aanbod voor jongeren
Er is een grote nood, zeker in de nasleep van de COVID-19 pandemie, aan een degelijk, geïntegreerd en empirisch onderbouwd aanbod van onlinehulp voor jongeren. Het uitbouwen van een modulair aanbod voor de meest voorkomende psychologische problemen bij jongeren in de transitieleeftijd (16-23 jaar) is daarom een top prioriteit van OnlinePsyHulp in 2023.
We zetten hierbij in op de ontwikkeling van zowel (a) thematische modules die zich richten op concrete problemen bij jongeren zoals ‘sombere buien’, angst, automutilatie, eetproblemen, middelengebruik en relatieproblemen, als (b) meer transdiagnostische modules die zich richten op onderliggende persoonlijkheids- of relationele problemen.